Ta bilen till Paris!

Bilen är ett fantastiskt färdmedel eftersom man får se så mycket längsmed vägen. Hur långt det är till Paris beror ju såklart på var i Sverige man bor. Därför tar vi Jönköping som utgångspunkt för vår resa. Det ligger mitt i Götaland och man kan ganska enkelt relatera till avståndet. Mellan Stockholm och Jönköping är det 32 mil och Göteborg ligger ungefär på samma breddgrad som Jönköping. Hur som helst, från Jönköping till Paris är det 154 mil. 154 mil är aningen långt att köra på en dag, även om det går. Vår rutt inkluderar därför av bekvämlighetsskäl en övernattning.

Ska man välja färja eller bro?

Kommer man norrifrån Helsingborg är rekommenderar jag att man tar färjan mellan Helsingborg och Helsingör. Tidsmässigt och prismässigt är det hugget som stucket jämfört med Öresundsbron, men man kortar färdvägen med cirka fyra mil. Väl i Danmark väntar en sträcka på exakt 20 mil från hamnen i Helsingör till Rödby. Därefter kär man på färjan Rödby-Puttgarden som tar ungefär 45 minuter.

I Tyskland – äran och hjältarnas land

När man kört av färjan i Puttgarden väntar 2,5 mils landsvägskörning innan motorvägen A1 tar vid. Den tar dig ända till Horster Dreieck söder om Hamburg. Den trevägskorsning mellan motorvägar där A1 delar sig med A7 mot Österrike. Där fortsätter man på A1 mot Bremen. I Bremen kn det vara läge för en övernattning. Det här med var man övernattar beror såklart på var i Sverige du startar din resa. En glad och pigg malmöit hade troligtvis fortsatt en bit till och tagit kväll i Münster eller Essen.

Dag 2 – Passage genom ett skitigt Belgien

Efter övernattningen går färden vidare mot Münster och Essen, för att därefter köra in i Nederländerna. I nederländerna passerar vi Eindhoven innan vi når Belgisk jord. Belgien är kontrasternas land. Dels har vi det glattiga Bryssel med EU-parlament och myndigheter, å andra sidan finns nedgångna städer som Charleroi och Liegè. Den snabbaste rutten till Paris går i Belgien på E17 via Antwerpen och Gent.

Efter Gent kan man nästan känna lukten av Baguette, vi är ju trots allt i fusk-frankrike (Belgien). Mellan Gent och gränsen till Frankrike är det bara 5 mil. Gränspassagen sker vid den franska staden Lille och här tar den franska motorvägen A22 vid. Den kör vi bara på för att passera Lille, söder om staden byter vi motorväg till A1 (l’autoroute du Nord). A1 kommer ta dig de resterande tjugo milen till Paris.